اصول نظافت فرش ماشینی و بهترین روش تمیز کردن چیست؟
۲۲ آذر ۱۴۰۰
نظافت فرش ماشینی و فرش دستباف یکی از اصلیترین دغدغهها در تمیزی خانه است. فرش جز کالاهای اساسی دکوراسیون خانه به حساب میآید. از طرفی فرشها بستر خوبی برای جمع شدن آلودگی و گرد غبار هستند. نخ خاب فرش محلی است که معمولا بیشترین گرد و غبار را به خود جذب میکند. بنابراین شناخت نوع فرش و آگاهی از بهترین روش تمیز کردن فرش اهمیت زیادی دارد. چون گاهی تمیز کردن فرش با موادی خاص ممکن است باعث آسیب به فرش شود.
ایرانیها اهل نظافت و تمیزی هستند. جاروهای دستی قدیمی که با چوب جارو ساخته میشد و در خانهها یافت میشد نشان از نظافت و تمیزی بانوان ایرانی دارد.
خانههای ایرانی زودتر از هر جای دیگر با فرش پوشانده شد و تمیزکردن فرش ماشینی دغدغه همیشگی خانمهای ایرانی بوده است، اما چه راهکاری برای نظافت وجود دارد؟ جارو زدن، شستشو با شامپو فرش یا شستشو در قالیشویی کدام روش بهتر است.
در این مقاله شما را با بهترین روش برای نظافت فرش ماشینی آشنا میکنیم.
شست و شوی فرش در خانه یا قالیشویی؟
احتمالا این اولین سوالی است که ذهن شما را درگیر کرده است! در پاسخ به این سوال اولین نکته بررسی میزان کثیفی فرش است. در واقع قبل از هر تصمیمی برای پیدا کردن بهترین روش تمیز کردن فرش، باید نگاه دقیقتری به فرشتان بیاندازید. مثلا دقت کنید چند لکه بر روی فرش ایجاد شده است. لکهها از چه موادی هستند و چه مدت از ایجاد آنها میگذرد؟ چون لکههای کهنه تقریبا سخت پاک میشوند و حتی گاهی از بین نمیروند.
از طرفی پاک کردن بعضی لکهها در خانه با مواد معمولی و در دسترس، امکان پذیر نیست. شستن بعضی از فرشها و بعضی لکهها نیاز به تخصص دارد. در این موارد بهتر است فرش را به قالیشویی ببرید.
البته تمیز کردن فرش بدون شستن نیز امکان پذیر است. جدای از این که میتوانید با رعایت شرایطی خودتان فرش را بشویید اما گاهی اصلا نیاز به شستن کامل فرش نیست. مثلا زمانی که فرش تمیز است و تنها بخشی از آن به دلیلی کثیف شده است. در این صورت لازم نیست کل آن را بشویید بلکه میتوانید از روشهای تمیز کردن فرش بدون شستن استفاده کنید.
برای استفاده از مواد شوینده روی فرش ابتدا در مورد نوع نخ خاب اطلاعاتی را به دست آورید. چون بعضی از مواد میتوانند به بافت و رنگ فرشتان آسیب بزنند. معمولا مواد شویندهای که خنثی هستند، یعنی نه حالت اسیدی دارند و نه حالت قلیایی کمترین آسیب را به فرش میزنند.
اگر هم میخواهید فرشتان را خودتان بشویید، حتما نکات مهم شستن فرش ماشینی و دستباف را بررسی کنید. مثلا باید بدانید که بهترین دما برای شستن فرش چقدر است یا بعد از شستن فرش، آن را چطور جمع کنید.
تمیزکردن فرش ماشینی را با جارو کردن شروع کنید
داستان مداد ساده روسی و خودکار گران آمریکایی برای نوشتن در فضا که یادتان است. همیشه سادهترین راهحل بهترین است. جاروزدن مناسبترین راهکار برای نظافت فرش ماشینی است. اما جارو زدن فرش اصولی دارد که باید رعایت شود. مثلاً جارو زدن فرش بهتر است در تمام جهتها انجام شود. دیگر نکات مهم درباره نظافت فرش ماشینی عبارت است از:
قدرت جاروبرقی در تمیزی فرش ماشینی
الیاف فرش ماشینی معمولاً نسبت به فرش دستباف از استحکام کمتری برخوردارند و به همین نسبت فرش پلیاستر از اکریلیک استحکام بهتری دارد برای همین در زمان استفاده از جاروبرقی باید متناسب با استحکام الیاف از قدرت جاروبرقی استفاده کنید. استفاده از راهنمای جاروبرقی میتواند به شما در جهت نظافت فرش ماشینی کمک کند. قدرت دو موتور برای نظافت فرش پلیاستر و قدرت یک موتور برای فرش با الیاف اکریلیک توصیه میشود.
در هفته چند بار جارو بکشیم؟
در هنگام خرید اینترنتی فرش ماشینی احتمالاً با این نکته مواجه شدهاید که ذکر شده است هر دوهفته یک بار از جاروبرقی استفاده شود؛ اما تعداد جارو زدن به مکانی که فرش پهن میشود و جنس الیاف فرش بستگی دارد.
مکانهایی که اعضای خانواده بیشتر در آنجا تحرک دارند، زود به زودتر باید تمیز شود: مثل سالن ناهارخوری یا اتاق کودکان
فرشهای 1200 شانه و فرشهای 1500 شانه از الیاف ظریفتری تشکیل شدهاند برای همین نیاز است که تعداد جارو زدن هفتهای یکبار انجام شود.
قبل از جاروکشیدن و نظافت فرش ماشینی بهتر است از خالی بودن کیسه جاروبرقی مطمئن شوید. در صورت پر بودن کیسه قدرت موتور پایین آمده و فرد برای برق انداختن فرش ماشینی ناچار است برس را با تعداد دفعات بالا روی فرش بکشد که موجب خرابی الیاف میشود.
لکه بری فرش ماشینی
یکی از مشکلات خانمهای خانهدار ریختن مایعات، غذا و گاه رنگ روی فرش ماشینی است. همه کارشناسان با این نکته موافقاند که پاککردن سریعتر لکه از روی فرش آسیب کمتری به فرش وارد خواهد کرد. بهاختصار راهکارهای لکه بری توضیح داده میشود.
تمیزکردن فرش ماشینی با جوش شیرین
جوش شیرین یک ماده قلیایی است، اما وقتی با سرکه ترکیب میشود یک محیط خنثی ایجاد میکند. حاصل این محیط خنثی استات سدیم و دیاکسیدکربن است که روی فرش به حالت حباب خود را نشان میدهد. حباب دیاکسیدکربن بعضی از کثیفیها را پاک میکند.
اگر لکه روی فرش قدیمی است، بهتر بوده مقداری سرکه روی فرش اسپری کنید و بعد از آن یک قاشق جوش شیرین روی سرکه بریزید. سرکه و جوش شیرین با هم ترکیب شده و لکه را از بین خواهد برد.
ترکیب جوششیرین با نشاسته ذرت و پودر تالک نیز جوابگوی پاککردن لکههای معمولی از روی فرش است.
نظافت فرش ماشینی با شامپوی صنعتی
یک راه ساده و آشنا برای پاککردن لکهها در محیط خانه استفاده از شامپو فرش است. معمولاً در اواخر سال که نیاز است فرش ماشینی به طور کامل تمیز شود از شامپوی صنعتی استفاده میشود.
شامپو صنعتی فرش ماشینی برای پاککردن موارد زیر توصیه میشود.
ریختن غذای چرب روی فرش
کثیف شدن فرش توسط کودک نوپا
سیاهی ناشی از سوختن فرش با زغال
ریختن خون و ترشحات اشخاص بیمار
برای پاککردن فرش ماشینی با شامپوی صنعتی به یک نکته توجه کنید
اگر جنس الیاف فرش از پلیاستر است برچسب محتویات شامپو فرش را بخوانید در صورتی که شامپو فرش حاوی الکل است از آن استفاده نکنید
تمیزکردن فرش ماشینی با بخارشو
یکی دیگر از وسایل تمیزکننده فرش ماشینی، بخارشو است. این دستگاه بهوسیله بخار آب و یک تمیزکننده که در مخزن دستگاه ریخته شده، لکهها را پاک میکند. بخارشو وسیلهای ساده و مطمئن برای لکهگیری فرش است؛ اما ذکر چند نکته الزامی است
ابتدا گوشهای از فرش که در دید نیست را با بخارشو تمیز کنید تا اگر فرش دچار تغییر رنگ شد خسارت زیادی وارد نشود.
سیستم بخاردهی دستگاهها با یکدیگر متفاوت است، برای همین قبل از نظافت فرش ماشینی دفترچه راهنما را مطالعه کنید تا سرعت حرکت برس بخارشو روی فرش کم یا زیاد نشود. سرعت زیاد، پاککنندگی کمی خواهد داشت و سرعت بالا، خرابی الیاف را در پی خواهد داشت.
بخارشو وسیلهای ایدهآل برای تمیزکردن و نظافت فرش ماشینی اکریلیک است که نسبت به حرارت مقاومت خوبی از خود نشان میدهد.
از چه موادی برای شستشوی فرش استفاده نکنیم؟
در کنار آنکه میتوان از مواد شوینده زیادی برای نظافت فرش ماشینی استفاده کرد؛ اما این نکته نیز وجود دارد که بعضی از مواد شوینده در لیست ممنوعه یا لیست High Risk نظافت هستند بهتر است با احتیاط از آنها استفاده کرد.
پودر خشک شستشو: باعث خشکی الیاف میشود و الیاف را میشکند
وایتکس: موجب تغییر رنگ الیاف میشود.
مواد الکلی: الکل یک پاککننده است اما استفاده از الکل بسته به نوع الیاف فرش متفاوت است. در فرش پلیاستر استفاده از الکل ممنوع است.
پراکسید هیدروژن: با اینکه برای تمیزکردن لکههای خون و پروتئین استفاده از پروکسید هیدروژن توصیه میشود؛ اما این امکان وجود دارد که آباکسیژنه با بعضی از رنگها واکنش نشان داده و تغییر رنگ در فرش ایجاد شود.
مواد قلیایی: استفاده از مواد شوینده قلیایی بهتنهایی برای لکه بری ممنوع است. استفاده از جوش شیرین و ترکیب نکردن با سرکه میتواند رنگ فرش شما را از بین ببرد.
کلام پایانی
مهمترین نکته قبل از شستن فرش بررسی الیاف آن است. اگر بدانید که فرشتان از چه الیافی تشکیل شده به راحتی میتوانید بهترین روش تمیز کردن فرش را پیدا کنید تا به فرشتان آسیبی وارد نشود. حتما هنگام خرید فرش در این مورد از فروشنده سوال کنید.
فرش ماشینی داریوش یکی از تولیدات استاندارد در کشور ایران است که محصولات خود را به بسیاری از کشورهای عربی، اروپایی و دیگر بازارهای جهان صادر میکند.
آنچه مسلم است نظافت فرش ماشینی توسط خانمها چه ایرانی و چه غیرایرانی یکسان انجام میشود؛ اما روشهای سنتی تنها توسط بانوان ایرانی انجام میشود که گاهی به فرش نیز لطمه میزند. به همین دلیل توصیه میشود قبل از شستن فرش حتما از نوع نخ خاب آن اطلاع پیدا کنید و در مورد بهترین روش تمیز کردن فرش از متخصصان راهنمایی بگیرید.
توصیه کارشناسان به کلیه مصرفکنندگان فرش آن است که حتماً و حتماً سالانه یکبار نظافت فرش ماشینی توسط شرکتهای قالیشویی انجام شود.